søndag 2. november 2014

Ferdig: Gul jakke med heklede kanter


IMG_3508

Av og til kommer jeg over et gammelt strikkemønster på internett og tenker "det var fint". Kanskje var det noens kanskje fortsatt levende bestemor som tenkte det samme en gang i en strikkebutikk for femti år siden, og kjøpte et mønster sammen med så mange nøster av det oppgitte garnet som det sto at de trengte for å strikke sin størrelse. For meg,  nå, har ikke dette vært mulig (ikke for at jeg pleier å begynne strikkeprosjekter på den måten spesielt ofte uansett), noe jeg mistenker har bidratt til hvor løst jeg følger disse mønstrene.

IMG_3511

Fremgangsmåten for denne jakken var omtrent som følger: Se på bildet. Strikke en prøvelapp med garnet jeg ville ha og ulike pinner for å se hva som blir passe fast (her mener jeg altså ikke at det skal stemme overens med eventuelle strikkefasthetsangivelser, men at prøvelappen er så fast/løs i fisken som jeg vil at jakka skal være). Så ser jeg hvilken strikkefasthet det gir og gjør litt matte før jeg legger opp (ant. masker pr. 10 cm *8, siden jeg måler i underkant av 80 cm rundt bysten og jeg ville ha en rak jakke med litt svingrom.)

IMG_3512

Så strikker jeg en raglangenser med klippekant, for det var jo en raglangenser på bildet, og det runde merinogarnet (abuelita 3-tråds, fra de var på salg hos Pickles i vår. Var det ikke fordi de hadde gjort en eller annen endring? Håper det innebærer litt lengre hele hespler, for mine hadde stort sett ca. tre i hver) er et sånt hvor det blir ekstra synlig at jeg ikke strikker like løst på retten og vrangen. Klipper man slopper man vrangmaskene.

IMG_3414

Når jakka er strikka og klippa og har fått knappekant og alt finner jeg fram mønsteret igjen, sammen med en heklenål. Hvordan hekler man disse bølgete kantene, mon tro? En hel masse dobbeltstolper med jevne mellomrom, sier mønsteret. Jeg hekler på, de stedene mønsteret ber meg om det. For å slippe å brette vrangborden på ermene hekler jeg i andre enden. Det funker. Jeg blokker genseren, men heklekantene krøller seg fortsatt opp, så jeg må sy dem på plass med tynn nål og tråd, samme som jeg brukte  til å dekke sårkanten med et bånd.
IMG_3546

Mønster: Trimmed classic in 4-ply
Endringer: Ja, det har jeg jo allerede pratet om
Garn: Abuelita 3-tråds merino
Pinner: 2,25 og 3mm
Strikket til: Bergensbanen
På Ravelry

5 kommentarer:

 1. Nice! Stilig med heklakantar - og so enkelt som det såg ut da gitt!

  SvarSlett
 2. Så søt og fin og allting! Fine beskrivelser av hva du har gjort.

  SvarSlett
 3. For en jobb - bravo for pågangsmot! Og gratulerer med veldig, veldig fin jakke!

  SvarSlett
 4. For en fin jakke. Har noe lilla garn liggende, og når jeg så denne viste jeg med en gang hva det skal brukes til. Kunne du skrevet noe om klippekant og hvordan du gjør slik? Syns det virker litt komplisert, men vil så gjerne prøve. Tenkte dette kunne være en fint prosjekt å begynne med det.
  Har ellers bladd meg bakover i arkivet ditt. er imponert over alle de fine prosjektene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia, heia!

   Kan absolutt skrive litt om klippekanter. Må bare fikse noen pedagogiske illustrasjoner først.

   Slett