søndag 19. oktober 2014

Ting jeg strikka på ungdomsskolen #2 - en jakke!

Jeg kan dessverre ikke vise noe bilde av den første jakka jeg strikka, for den ble gitt bort, og siden jeg aldri brukte den ble den heller aldri med på noe bilde. Men jeg kan fortelle litt om den, etter beste husk. Jeg var tolv og et halvt og syntes fortsatt at ull klødde for mye, så da jeg og Mamma var i garnbutikken og skulle velge garn og mønster fikk det bli en bolero i Drops Paris. Originalen var i et eller annet ullgarn, men Paris (100% bomull) var jo samme kategori. Jeg fikk streng beskjed av Mamma om å strikke prøvelapp, så jeg gjorde det og pakket med meg pinner deretter på flyet til Sør-Afrika (lettelsen var stor etter hver eneste sikkerhetskontroll). Jeg strikket deler og fulgte mønsteret og spurte Mamma pm hjelp, så monterte jeg og festa tråder, og så satt jeg der med en alt for stor, limegrønn bolero, selv om jeg hadde strikka minste størrelsen. Neste gang jeg strikka et stort plagg etter mønster var i 2012.

IMG_2807

Men mellom disse to kom en samling andre, den første ble strikket et par år etter den grønne boleroen, nemlig som avsluttende prosjekt i kunst og håndtverk i tiende klasse. Ettersom jeg jo hadde strikket en jakke før tenkte jeg at det var noe jeg nå behersket og tenkte ikke tanken på å lete etter mønster. Jeg visste jo hvordan den skulle se ut. Jeg var inne i en liten Jane Austen-periode,  så empire-liv fikk det bli, her oppnådd ved at hele brystbartiet er vrangbord, pluss jevnt fordelte økninger i flettepartiet som ga et lite ekstra utsving. Fletter hadde jeg bladd opp i Mammas strikkebok (Alt om strikking og litt om hekling an Hanna Jaaks, den ser ut til å passe godt med utsagnet "jeg strikket masse på åttitallet", som man så ofte får høre når man tar frem strikketøyet på offentlig plass)
og oppdaget at var mye lettere enn det så ut, så det hadde jeg på ca. alt jeg strikket på denne tiden.

  IMG_2810

Det er absolutt ikke en dårlig andre jakke, men det skorter en del på detaljene, kantene er ikke så fint felt av (og den ganske store halsåpningen har ikke fått noen spesiell avslutning i det hele tatt), knappestolpene har alt for mange masker og litt for løse knappehull, og sammensyingen (den er strikket i tre stykker og sydd i skuldre og rundt ermene) er preget av at jeg ikke hadde googlet verken mattress eller kitchener stitch ennå. Dessuten er ermene alt for korte, noe som skyldes den hastverk som oppstår når man må skrive logger og levere ting for å få karakterer på det. Ettersom den er strikket i et sokkegarn fra sparkjøp (det fineste Sigrid, 14 tok seg råd til, med hele 80% ull!) er den litt for varm til at halvlange ermer er praktisk, og det er nok hovedgrunnen til at den har vært brukt totalt ca. 3 ganger. 

In English: This is the second cardigan I knitted (I think I gave away the first). It was an improvised design for a school project when I was fourteen, and even though I've learned a great deal since, it wasn't too bad. 


1 kommentar:

  1. Haha, sparkjøpgarn, altså! Jeg begynte også med det :P Det er jo lurt med billig garn når man ikke er sikker på om det man skal strikke blir fint eller brukt, men sjansen for at det blir brukt er jo mye større når garnet er fint :P
    Men jeg er imponert, synes jakka ble kjempekul :)

    SvarSlett