onsdag 3. september 2014

Podd!

To ting som passer ypperlig sammen er strikking og podcaster. Jeg er en storforbruker av podcast, kansje enda mer når jeg er ut og går, sitter på bussen eller renser ugress enn når jeg strikker (for da er det oftest tv-serier som gjelder), men absolutt når jeg strikker også (ikke minst hvis jeg strikker mens jeg sitter på buss eller trikk eller tog). Her kommer en liten liste over podcaster jeg liker, med en slags tematisk eller sjangermessig sortering (tenkte først sortere etter språk, men skriver heller hvilket språk som snakkes i beskrivelsen).

Alle podcastene i listen under finnes på iTunes.

Strikking
Stickpodden (Svensk) - Karin og Elin bor i Kalmar og prater mye om strikking og litt om annet. Hvis du ikke allerede hører på den er det bare å sette i gang.

The Knitmore Girls (Engelsk) - Amerikansk mor og datter prater strikking, spinning og av og til litt annet. Høy kosefaktor.

Electric Sheep (Engelsk) - Enkvinnesprosjekt med base i London. Hver episode består dels av et innlest essay på et eller annet tema, og litt småprat som sotrt sett alltid handler om strikking. Godt skrevet og godt produsert.

The Knit Wits (Engelsk) - Kommer ikke ut så ofte, av og til går det et års tid mellom episodene, men jeg synes den er hyggelig allikevel. Et ektepar prater litt om garn og en del om alt mulig annet. Ettersom han har bakgrunn i radio er det veldig velprodusert, om enn ganske tullete.

Med Pinner (Norsk!) - Jeg mistenker at dere nok har hørt denne allerede. Pinneguri intervjuer folk som holder på med forskjellige spennende garnting.


Lesestoff
Lydbøker er jo topp, og beskrivelsen førstnevnte gir seg selv, dvs. audiobooks with benefits, passer også godt på den andre.

Craftlit (Engelsk) - Heather Ordover har en bakgrunn fra teater og filmbransjen, samt et antall år som engelsklærer på nakken, og sender ukentlige deler av klassisk engelskpråklig litteratur med egne kommentarer og forklaringer på sånt som er relevant for konteksten. Bøkene er alltid så gamle at de er en del av "the public domain", og spilt inn av ulike opplesere. Jeg begynte å høre på den i vår, og har så langt hørt gjennom Pride and Prejudice, A Connecticut Yankee in King Arthurs Court, The Age of Innocence og så langt vi nå har kommet av North and South som nå holder på. Førstnevntes innspilling er ikke allverdens, men de tre andre syntes jeg var gode. Her kommer det dessuten inn litt strikkesnakk av og til, den heter jo ikke Craftlit for ingenting.

New Yorker Fiction Podcast (Engelsk) - Hvis man vil ha litt nyere litteatur, og litt mer uavhengige episoder er the New Yorkers litterære podcast et godt alternativ. Dette bladet har jo gitt ut noveller av ganske store navn de siste hundre årene, og det er disse som blir lest og diskutert i podcasten. Hver måned får en forfatter som har blitt utgitt i bladet velge en novelle fra arkivene som hen leser høyt og så diskuterer den med den skjønnliterære redaktøren. Denne har også noen år på nakken, så det er et stort arkiv der man kan velge og vrake blandt kjente og mindre kjente navn.

Morsomt

Kulturens ABC (Svensk) - To kulturarbeidende kvinner i Göteborg om hvordan det er å være nettopp det, og om å være tenåring i norrland, teatergubber, zombier, psykisk sykdom og dødssynder. Kanskje det morsomste jeg hører.

Tusvik og Tønne (Norsk) - Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er komikere og stort sett ikke redde for å snakke om noen ting. Fører som regel til fnising på buss. Og så har de en fantastisk språkbruk.


Humaniora og samfunnsfag
En varg söker sin pod (Svensk) - Liv Strømquist (som tegner fantastiske tegneserier) og Caroline Ringskog Ferrada-Noli tar opp ulike trender, debatter og kulturprodukter. Smart, og ofte ganske morsomt.

Flumskolan (Svensk) - En boksirkel med fokus på bøker skrevet av svenske politikere. Hvis man for eksempel har lyst til å fnise litt av hva statsministeren skrev for 20 år siden, men ikke orker gå til biblioteket for det.

Den blå hästen (Svensk) - Malin Åkersten Triumf lærer om Europas historie av foreldrene sine, land for land.

Fan vad fittigt (Svensk) - Har lagt ned, men jeg synes det kan være verdt en tur i arkivet. Snakker om ulike temaer med et feministisk og personlig utgangspunkt.

Camila och Mereyas podcast (Svensk) - Camila og Mireya prater oftest om svenske aktualiteter, og gjør det veldig smart.Andre podcasttips mottas med takk!

1 kommentar:

  1. Hei Sigrid, jeg liker også Juniper Grace. Hun er kanadisk. :)

    SvarSlett