mandag 30. desember 2013

Rødstrømpa har ordet


Jeg ble for en tid siden spurt om hvorfor jeg, som er såpass ihuga feminist (og det vil jeg si at jeg er), har valgt en så tradisjonelt kvinnelig hobby som strikking. Og i det spørsmålet kommer det jo frem en hel del av det som jeg som ihuga feminist har problemer med. Ideen om at feminisme skal gå ut på at kvinner skal bevege seg bort fra de tradisjonelt kvinnelige syslene og ta seg an det som har vært mannens domene. Det er jo klart at en del sentrale kamper (og seire) for feminismen gjennom historien (og idag) handlet om å få slippe til på mannens område, fordi man har blitt holdt utenfor, enten det har vært nedskrevne regler eller mindre tydelige strukturer som har gjort det slik. Når det er mannlig med ting som å ha stemmerett, makt, og en levelig inntekt, er det klart man vil slippe til der. Men like viktig er det å innse, og bekjempe nedvurderingen av det som klasses som kvinnelig. Det at man har hørt mange med viss stolthet beskrive seg som "guttejente", men femi er noe nedlatende. Det at omsorgsyrker som er så fordømt viktige, men også krevende, ikke betaler så godt som de burde. Det at det stilles spørsmål ved at jeg velger å føye meg inn i en håndtverkstradisjon som forbindes med bestemødre.

Det er en av grunnene til at jeg strikker røde sokker.

2 kommentarer:

  1. Hei Sigrid. Jeg antar du fikk den kommentaren på Sørlandet? Her er feminisme for mange et fyord, ikke et fyndord som det bør være.
    Og er nå egentlig strikking så kvinnelig? Om man ser historisk på det? Når vi ser på strikking som kvinnelig, tror jeg det er fordi vi ser for oss den strikkende femtitallskvinnen - husmoren. Men gå litt lenger tilbake i tid, så finner du flere strikkende menn, min olderfar strikket, og mine eldre strikkevenninner forteller om flere strikkende menn. Forskjellen er at de strikket som de spikket.
    Min oldefar og min mormor strikket fordi det var slik man skaffet seg klær på den tida, nå strikker vi av helt andre grunner, det er ikke jobb, det er kos, derfor strikker vi på søndagen også! Strikking kan også være en måte å se seg selv i forhold til vår nære kulturhistorie, eller en protest mot forbrukersamfunnet, (om man er bevisst på hva slags garn man bruker). En strikkende feminist er ingen selvmotsigelse, jeg syns det henger godt i hop. Synd man fortsatt trenger røde strømper, 100 år etter at allmenn stemmerett ble innført, men kjekt å kunne strikke dem selv i alle fall:-) God nytt strikkeår. Kos deg med hver maske. Hilsen Judith

    SvarSlett
  2. Godt skrevet! Nå skal jammen mine neste sokker også strikkes i rødt ;-)

    SvarSlett