torsdag 30. mai 2013

Island

I forrige uke var jeg på Island en tur i organisasjonsærende. Det var betraktelig kaldere enn i slutten av mai-Göteborg, men veldig fint. 


Sjaldekorasjon og vottevegg på nasjonalmuseet. I gulvmonteret ligger det garnhesper.


 Fabrikkutsalg på den gamle Alafoss-fabrikken. Alafoss produserer Lopi-garnet som forbindes med islandsgenserne. De gamle fabrikkbygningene utenfor Reykjavik har blitt bygd om til verksteder for ulike håndtverkere, en kafe, en butikk og et musikkstudio som Sigur Ros visstnok har brukt. Fint sted å dra ut til om man er i området og har bil.


Godt utvalg i gensere. 


Det som ble med hjem fra fabrikken. To mønster på dansk og 500 g ull for en drøy hundrelapp.

onsdag 29. mai 2013

Ferdig: tre skjerf


Mens jeg viler armene litt kan jeg jo vise frem litt av det jeg har strikket ferdig tidligere i vår, og det inkluderer disse tre skjerfene, nå fotografert på tørkesnora.


Dette ble egentlig ferdig i mars, men så ville jeg vente med å ta bilde av det til kameraet mitt kom tilbake fra Japan photos verksted, og det tok sin tid. Det ble i alle fall et stort skjerf , så Adrians hals trengte ikke å fryse mens vinteren jobbet overtid.

Dobbelstrikk var nytt for meg, men jeg følte jeg fikk dreisen på det ganske fort, selv om det gikk betraktelig seinere enn å strikke vanlig, og ettersom det var et såppass langt mønster så ble jeg ganske lei mot slutten. Det er nok en stund til jeg gir meg ut på et liknende prosjekt.

Oppsummering:
Mønster: One Ring Scarf av Diana Stafford
Endringer: ingen.
Garn: Kampes 2-tråds i 264 og 267. Snaut 200 g. av hver
Strikket til: Torchwood og Parks and Recreation
Ravelryprosjekt


Tynne, lette prosjekter med et mønster som lett læres utenat er greit å ha med seg i veska, og Falling leaves-skjerfet er et sånt. Jeg liker de moseaktige fargene i garnet og det enkle bladmønsteret.

Mønster: Falling leaves wrap av Dory Brown
Endringer: færre masker og tynnere pinner, la til rillekant.
Garn: Ullcentrums 1-tråds
Strikket til: møter og forelesninger
Ravelryprosjekt


Jeg har samlet på meg en del garn i diverse tynn alpakka, og etter en del småprosjekter i garnet fins det også en del smårester i kurven. Min løsning på dette er å rillestrikke skjerf på tvers. Ikke så spennende, men veldig enkelt. Man legger opp en masse masker på en rundpinne, og så strikker man frem og tilbake med ny tråd på hver rad, endene knytter man sammen fem og fem som frynser. På den måten blir det ingen trådfesting, og det er ikke viktig å ha nok av noe garn, for man strikker de stripene man har. her har jeg bare brukt grått, hvitt og ulike nyanser av grønt, men fargekombinasjonene kan man jo gjøre som man vil med.

Mønster: Eget (legg opp ørten masker på pinne 4 og strikk til det blir bra)
Garn: Diverse rester i Pickles tynn alpakka, drops alpakka og drops baby alpaca silk
Ravelryprosjekt

Så lange er de.


søndag 26. mai 2013

Pause

Strikking er min fremste metode for avkobling/prokrastinasjon i perioder når det skjer mye. Som når eksamen nærmer seg og man har to møter å reise på og skal begynne på bilteorien samtidig. Da finnes den en trøst i å kunne sette seg i den grå ørelappstolen og tenke på fargeskift og økninger mens man har noe lett underholdende på skjermen eller øret. Jeg slapper veldig godt av av det. Men nå, en uke før eksamen, kjenner jeg at den venstre overarmen min sier nei. Jeg pleier ikke få senebetennelser, og jeg vet ikke om det er det det er nå heller, det jeg vet er at jeg har en armvondt som synes å bli verre jo mer jeg strikker.

Jeg antar dermed at løsningen er å ikke strikke en stund. Og det er ganske frustrerende med prosjektene som ligger foran meg og skriker etter fremgang, jeg blir rastløs og jeg er redd eksamensstressen kommer til å la seg merke en hel del mer den kommende uka enn den ville ha gjort om jeg kunne ta strikkepauser. I dag har jeg bakt boller, plukket nesler og lagt en masse kabal, men jeg slapper ikke av på samme måte av det.

Men kanskje jeg skal få blogget ferdig om prosjektene som har ligget udokumenterte i flere uker. Jeg har jo i alle fall fått tilbake kameraet mitt.

torsdag 16. mai 2013

Fair isle


Noe av det som ble med hjem fra England var boken Alice Starmore's Book of Fair Isle Knitting, en slags grunnbok i Fair isle-strikk som tar for seg både teknikker, mønsterkomposisjon og fargevalg. Det finnes også en del mønstre på hele plagg bak, og en seksjon med ulike border som man kan kombinere selv. Jeg synes det er herlig, og har allerede strikket en genser med bare såkalte peerie-border (i boken er de opp til sju rader), og nå begynt på en blomstereng av en gubbevest i Jamieson's Shetland spindrift. Herlig, altså.

I morgen skal jeg til Oslo for 17. mai-feiring. Det er jo godt å få luftet bunaden litt.


mandag 13. mai 2013

Ferdig: Dream stripes


Nå har jeg egentlig en liten samling ferdige prosjekter som venter på å vises fram, men siden kameraet mitt fortsatt repareres og jeg helst vil ta bilder med det og ikke mobilen holder jeg litt tilbake så lenge. Helgens strikkeprosjekt skal likevel få vises frem, (noe må man jo skrive om), om enn med illustrasjonsfoto fra mobilen av et sjal som blir blokket på et slitent håndkle.

Jeg trengte et lett (som i vekt) og ukomplisert, men allikevel nokså drøyt strikkeprosjekt å holde på med på styremøtet i helga, så da endte jeg opp med mønsteret dream stripes og restegarnet fra Norrsunda helgonblomma-kjolen (kom ikke i nærheten av å bruke det opp, dog).

Tidsmessig kunne jeg nok ikke ha valgt et bedre prosjekt, jeg kom hjem med ca. fire gjenstående rader. Det var greit å strikke og, mesteparten er jo ganske enkel stripestrikking, og hullmønsterkanten gikk fint den og, selv om jeg ikke er så vant til å strikke hullmønster etter ruteskjema (heter det det på norsk?)

Garnet er jo litt røft, og selv om det myknet litt da jeg skylte det med balsam før blokking skal det nok ikke henge rundt de mest følsomme halser.


Oppsummering:
Mønster: Dream Stripes
Garn: 1-trådsullgarn fra Kampes (hvitt) og Ullcentrum (grønnmelert). Til sammen 53 g
Endringer: nei
Strikket til: Dancer in the dark, et styremøte og en episode av Doctor Who
Ravelryprosjekt

torsdag 2. mai 2013

Brighton og omegn

Som nevnt i forrige innlagg har jeg vært på studietur i et par uker, og ettersom jeg studerer engelsk om dagen gikk den til England, nærmere bestemt Brighton (bildet i forrige innlegg var av en strikket modell av en av byens mer karakteristiske bygninger som sto utstilt i et butikkvindu). Dagene besto mye av skolebesøk, seminarer og utflukter til pittoreske små landsbyer hvor historien satt igjen i vegger og gulv (kanskje mest av alt i murer), men siden dette er en strikkebligg skal jeg ikke dvele ved det. England er jo som kjent også et ull-land.

 I selve Brighton var det, bortsett fra den strikkede modellen i det ene butikkvinduet, ganske labert på garnfronten. De eneste to garnbutikkene jeg så på knitmap har tydeligvis stengt det siste året. Det som gjensto var dermet en større butikk som først og fremst drev med stoff, og som hadde et lite spennende utvalg. Det man derimot fant mye av var antikkbutikker i ymse størrelser, så det som ble med hjem fra derifra var noen fine knapper og noen utgaver av bladet Stitchcraft fra tidlig 60-tall.

Utenfor Brighton fikk jeg derimot noen litt mer ulne opplevelser. Ettersom kameraet mitt er på reparasjon tok jeg bare bilder med mobilen, så kvaliteten (og antallet) blir deretter.


I Lewes står det et hus som Henrik den åttende fikk bygd til Anne of Cleves (kone nr. 4) da han skilte seg fra henne. I huset var det blant annet et rom hvor man kunne lære om plantefarging av tekstiler på Tudor-tiden. Jeg synes det er spennende hvordan tidens politikk kunne ha så stor påvirkning på hvilke farger fok kledde seg i. Rødt var uvanlig i England på denne tiden på grunn av en handelsblokkade fra paven da Henrik den åttende brøt med den katolske kirken. Og som man kan se på bildet under forbød visstnok Elizabeth den første blått fordi det luktet vondt. Sånn kan det gå.



Worthing ligger ca. en halvtime vest for Brighton, og der finner man den koselige garnbutikken The Wool bar. Jeg tilbrakte en ettermiddag der, først på noermal åpningstid, da fikk jeg ikke bare handle garn, men sitte ned og prate med eieren og Jody Long, som sto i kassa da jeg først kom inn. Jeg fikk en kopp te, og det viste seg at garnet jeg valgte til og med var fra Jodys eget merke. Senere var det strikkekafe (eller, knit and natter hat det visst der), og jeg fikk strikke og prate med inflyttinger fra flere deler av verden.


På vei hjem var jeg også innom butikken Loop i London, som hadde supermye fint garn. Der tok jeg ikke noen bilder, men jeg kjøpte litt garn som snart skal bli prosjekter.